Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Klíma konferencia-Koppenhága 2009. december

2009.12.26

Kép Washington és Peking, szövetségeseivel együtt elérte, hogy az ENSZ által szervezett, két héten át tartott konferencia 193 országot képviselő résztvevői csak minimális szinten tudták közös nevezőre hozni álláspontjukat

 A megállapodás címe Copenhagen Accord, azaz koppenhágai egyezség, és nincs benne semmi kézzelfogható.

Barack Obama  bejlentette, hogy "jelentős, péda nélküli" áttörést ért el egy szűk kör tárgyalócsoport, az USA, Kína, Brazília, India és Dél-Afrika.

Amit tudni lehet  még , a megállapodás nem határoz meg konkrét kibocsátáscsökkentési céleokat, ezekről az egyes országoknak jövő év elejéig kell nyilatkozniuk.

Az egyezmény természetesen jogilag nem kötelező érvényű. A megengedhető felmelegedést 2 fokban maximálnák, ami eleve sok országnak elfogadhatatlan.

A valóságban pedig a 24. órában vagyunk.

 

 

A globális felmelegedés következmények  a teljesség igénye nélkül.

Kép 1. A kék pontok azokat az európai városokat jelöli, melyeket a tengerszint emelkedése során elönthet a víz.

 

 

 

 

Kép 2. A sarkvidéki jégtáblák olvadásával csökken az ottani jégtakaró, megváltozik éghajlata. Az óriási jégtáblák a jelenlegi, időjárást befolyásoló tengeráramlásokra is komoly hatással lesznek.

 

 

 

 

Kép3. Egyes szigetek, különösen a Csendes-óceánban végleg víz alá kerülnek.

 

 

 

 

 

Kép 4. Tovább nő az elsivatagodás veszélye, óriási katasztrófát okozva az ott élők számára.

A  globális felmelegedés várhatóan épp az életet adó vízkészleteket tizedeli meg. Az IPCC szerint 2100-ra 3 milliárd ember szenvedhet majd a szárazság következtében kialakuló ivóvíz- és élelmiszerhiány miatt. Egyes országokban, így Kenyában ( a képen) is viszont már ma is kritikus a helyzet.

 

 

Kép 5. Egyes növény-és állatfajok kipusztulnak, ezek az élőhelyek gyökeresen megváltoznak.

Ha a globális hőmérséklet emelkedését sikerül is a még elfogadhatónak vélt 2 Celsius-fok alatt tartani, a Földön élő fajok 20-30 százaléka akkor is nagy valószínűséggel kihalhat. A képen a legveszélyeztetettebb, a jegesmedve látható.

 

 

 

Kép 6. Szibéria fagyott területei fölengednek, a helyi katasztrófákon túl óriási mennyiségű mentán fog felszabadulni.A  legritkábban emlegetett veszélyforrás: a szibériai permafroszt. A hatalmas kiterjedésű fagyott talaj a globális felmelegedés miatt lassan olvadásnak indult, amely az alatta található 70 milliárd tonna metán miatt potenciálisan az emberiség létét fenyegeti. A metán ugyanis hússzor erősebb üvegházgáz a szén-dioxidnál, így ha nagy mennyiség a légkörbe jut, az elviselhetetlen mértékben növelné a földfelszíni hőmérsékletet

 

Kép 7. Megnőnek az időjárási szélsőségek.Többször kell majd átvészelnünk a 2003-ban tapasztalthoz hasonló hőhullámokat is, amelyben több mint 37 ezer európai vesztette életét.

 

 

 

 

 

Kép 8. A globális felmelegedés miatt még gyakoribb és erősebb viharokra számíthatunk. Egy a Nature természettudományos magazinban megjelent tanulmány szerint ugyanis a ciklonok jelentősen erősödtek 1981-óta, és ez a trend folytatódni fo

 

 

 

Kép 9. A szárazság miatt gyakrabban pusztítanak majd erdőtüzek. Ez a trend már ma is észlelhető, elég Kaliforniára, Görögországra, Spanyolországra vagy Ausztráliára gondolnunk.

 

 

 

 

 

folytatjuk.