Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Klímaváltozás hatása az Északi-sarkra

2008.11.20

Északi-sarkvidék: a katasztrófa megkezdődött


Az északi pólus környéke éli át a leggyorsabban és legdrasztikusabban a globális éghajlatváltozás hatásait. Az előrejelzések szerint az elkövetkező években ezek a hatások sokkal intenzívebben fognak jelentkezni bolygónk egészén. Ankövetkező 100 év folyamán az éghajlatváltozás várhatóan felgyorsul, jelentős természeti, ökológiai, szociális és gazdasági változásokat idézve elő.

 

Az Északi sarkvidéken sokkal gyorsabb a felmelegedés, mint azt korábban gondolták: közel kétszerese annak az értéknek, amely bolygónk többi részén tapasztalható. A változás drámai következményekkel jár az itt élő emberek és számos sarkvidéki állatfaj számára.

 

Száz éven belül nyaranta teljesen elolvadhat az Északi-sark jege, ha az emberiség nem csökkenti radikálisan a szén-dioxid-kibocsátást – figyelmeztetett a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet.

 

A Jeges-tengeren a befagyott területek nagysága 1978 óta évi 0,9%-kal csökken. A jégtakaró elvékonyodásának ütemét már jóval nehezebb mérni vagy nyomon követni. A tengeralattjárók mérési adatai alapján azonban kimutatták, hogy az utóbbi harminc évben 40%-kal csökkent a jég vastagsága. Az előrejelzések szerint száz éven belül akár 4-7 ºC-kal is emelkedhet az északi pólus környékének hőmérséklete, aminek következtében az Északi-sarkon található nyári tengeri jég legalább fele, valamint a Grönlandot borító belföldi jégtakaró jelentős része elolvadhat.

Forrás:Népszabadság

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.